De MIVB componeert een nieuwe versie van de Brabançonne voor EURO 2021

De MIVB componeert een nieuwe versie van de Brabançonne voor EURO 2021

Brussel, 11 juni 2021 – België staat bekend om zijn geweldige supporters. Ze zijn luid en enthousiast, maar kennen ze ook allemaal de woorden van het volkslied dat aan het begin van elke match gezongen wordt? De MIVB is vastbesloten hen te helpen schitteren en in één klap alle Brusselaars en heel België aan het dansen te krijgen op het ritme van haar 'New Brabançonne'. Zo hoorde je het volkslied nog nooit...

 

Voor Vorst, voor Vrijheid en voor Recht. Klinkt je bekend in de oren? Logisch, het zijn de bekendste woorden uit ons volkslied. Maar als je het vervolg zou moeten zingen, is de kans groot dat je niet verder komt dan "lalala", zoals de meeste Duivels-supporters. Met een tekst in verschillende landstalen én een zwakke melodielijn (dixit Christophe Pirenne, musicoloog in Le Soir) kunnen we het onszelf moeilijk kwalijk nemen.

Bij de start van EURO 2021 komt de MIVB dan ook als geroepen met haar New Brabançonne. Door het volkslied te remixen in een Brusselse hiphopversie, spoort de MIVB alle fans aan om luidkeels te supporteren voor onze nationale ploeg. "De New Brabançonne is doordrongen van de Brusselse street culture, en geeft een nieuwe betekenis aan de vintage teksten van ons volkslied", legt Joost Berends uit, creatief directeur bij mortierbrigade, het communicatiebureau dat verantwoordelijk is voor de MIVB-campagnes.

De New Brabançonne is een verrassend muzikaal arrangement van het componistenduo poumtchak. "We hebben moderne sounds gemixt met meer orkestrale klanken die doen denken aan de originele versie van de Brabançonne. Het is net dit contrast dat de nieuwe versie interessant maakt", zegt Antoine Geluck van poumtchak.

Een videoclip waarin Brusselse supporters van alle leeftijden hun stem laten horen, staat nu online. Onder hen ook twee rijzende sterren uit de Belgische hiphopscene: Chibi Ichigo en Eddy Ape. “Dat groepsgevoel! Iedereen supportert voor hetzelfde, dat is fantastisch!”, zegt Chibi Ichigo.

"Absoluut. Als Belgisch-Congolees is het een eer om de culturele diversiteit van mijn land te mogen vertegenwoordigen. Met deze cover van het volkslied is het een beetje alsof ik zelf een echte Rode Duivel ben geworden. WHAGWANN?!", reageert Eddy Ape enthousiast.  

De New Brabançonne zal het hele tornooi lang door de speakers knallen van de metrostations en van een speciale bus in de Belgische kleuren die in Brussel zal rondrijden. Er werd ook een strategie uitgewerkt voor de social media van de MIVB om zoveel mogelijk mensen te laten meedoen. "Het is ook de bedoeling de woorden van de Brabançonne zo veel mogelijk te verspreiden. We hebben dan wel het arrangement gemoderniseerd, maar de tekst blijft natuurlijk dezelfde. We hopen dat deze nieuwe versie van ons volkslied de Brusselaars... en heel België zal charmeren! ", zegt Barbara Foucart, Brand Marketing Manager bij de MIVB.

Je kan de New Brabançonne ontdekken op de socials van MIVB, op youtube en binnenkort op alle streamingplatforms (Spotify, Apple muzic, Deezer…) Daarnaast bestaat de campagne uit digitale OOH in de stations van MIVB en zullen er speciale bussen in de Belgische kleuren rondrijden.

 

 

The New Brabançonne.m4a 3 MB CREDITS STIB-MIVB.pdf 54 KB

 

Over mortierbrigade

mortierbrigade is een onafhankelijk creatief reclamebureau in Brussel. Het bouwt merken die consumenten verkiezen boven andere via de ‘who dares wins’-methode: een combinatie van slimme merkervaringen en creatieve omnichannel campagnes. Hun expertise reikt van merkstrategie tot digital design, multichannel campagnes, social strategie en influencer & PR managment.

Sinds 2004 is mortierbrigade niet alleen de favoriete plaats voor creatief talent om zich te ontwikkelen, maar ook één van de meest succesvolle agentschappen in de Belgische geschiedenis. Het won meer dan 30 Cannes Lions, waaronder één Titanium, 3 Eurobest Grand Prix, 8 Effie Awards en maakt deel uit van de global FWA hall of fame.

mortierbrigade maakt werk voor klanten zoals Barry Callebaut, Bike for Brussels, Canvas, Cristal, De Morgen, De Warmste Week, DreamLand, Equal Pay Day, Famiris, Hans Anders, Humo, ING Belgium, Lampiris, Levi’s, Marie-Jo, de Nationale Loterij, Pink Ribbon en STIB-MIVB.

 

mortierbrigade
mortierbrigade sa/nv

Rue Waelhemstraat 77
1030 Brussels