Hoe Humo de Chinese censuur doorbrak

Hoe Humo de Chinese censuur doorbrak

Op 3 mei is het de Internationale Dag van de Persvrijheid. Maar niet in China, want daar is er geen sprake van persvrijheid. 

Onlangs ging de Chinese overheid zelfs nog een stap verder. Een artikel over het ontbreken van een democratische grondwet,vrijheid en inspraak, werd niet alleen gecensureerd, maar ook nog eens dermate herschreven dat het een eerbetoon aan de Chinese Communistische Partij werd.

Daarom stak Humo onze Chinese vrienden een ongecensureerd handje toe.

We wilden de ongecensureerde versie van het bewuste artikel laten drukken. In China. Op T-Shirts, Mousepads, iPhone covers, mokken en petten.

Meestal werd het geweigerd. 

Maar uiteindelijk kregen we het ongecensureerde artikel toch voorbij de Chinese censuur. Zo kregen Chinese naaisters, drukkers, vouwers, inpakkers en andere arbeiders eindelijk ook eens een ongecensureerd artikel te lezen. En konden ze het delen met hun landgenoten.

Onze actie wil vooral ook een hart onder de riem steken van de duizenden activisten die zich elke dag inzetten voor persvrijheid wereldwijd.

Humo verkoopt de ongecensureerde artikelen op humo.be/persvrijheid. De opbrengst gaat integraal naar Reporters Zonder Grenzen.

 

 

Contacteer ons
Over mortierbrigade

mortierbrigade
mortierbrigade sa/nv

Rue Waelhemstraat 77
1030 Brussels

Guldenspoorstraat 21
9000 Ghent