"Safety Earworms": oorwurmen voor meer aandacht in het verkeer

"Safety Earworms": oorwurmen voor meer aandacht in het verkeer

mortierbrigade en Brussel Mobiliteit lanceren een originele sensibiliseringscampagne: ‘Safety Earworms’. Die wil de Brusselaars liedjes in het hoofd planten zodat ze niet langer naar muziek hoeven te luisteren onderweg. De leuke knipoog van de campagne zal doorheen de hoofdstad geafficheerd worden en verder versterkt worden in de ether dankzij een samenwerking met BRUZZ. Zo wil de campagne de fietsers eraan herinneren dat de geluidsomgeving een belangrijke rol speelt in onze veiligheid op de weg. Het maakt daarbij niet uit of we automobilist, fietser of voetganger zijn, als we het geluid om ons heen horen, kunnen we tijdig reageren op het gedrag van de andere weggebruikers.

Een oorwurm om oortjes te vermijden

Een oorwurm is een liedje dat urenlang in je hoofd blijft hangen en je zelfs een hele dag lang kan achtervolgen. De campagne maakt handig gebruik van dit fenomeen om de Brusselaars muziek in het hoofd te planten zonder hun aandacht van het verkeer weg te trekken.

Inge Paemen, woordvoerster van Brussel Mobiliteit:

“We zijn voortdurend op zoek naar oplossingen om de Brusselaars te sensibiliseren voor het juiste gedrag op de openbare weg. Met deze campagne hebben we een extreem enerverend fenomeen omgevormd tot een reële opportuniteit. Zo brengen we op positieve en creatieve wijze een belangrijke boodschap over, zonder met de vinger te wijzen.”

 

De ‘Safety Earworms’-campagne weerklinkt doorheen de hele hoofdstad. Posters met teksten van cultliedjes hangen naast de vaakst gebruikte fietspaden. En dankzij een samenwerking met BRUZZ werd er een speciale uitzending ontwikkeld die gedurende 10 dagen de meest populaire songs zal uitzenden. De campagne is ook beschikbaar op BRUZZ op TV, online en via het magazine.

Aandacht voor omgevingsgeluid

Brussel Mobiliteit wil weggebruikers sensibiliseren en hen aansporen tot verantwoordelijk en voorzichtig gedrag.

“Je op de openbare weg begeven vereist niet alleen visuele maar ook auditieve aandacht”, legt Inge Paemen uit. “We stellen vast dat voetgangers en fietsers steeds vaker oortjes dragen. Terwijl geluidssignalen, zoals het geluid van motoren, toeters of fietsbellen, ons net helpen anticiperen op het gedrag van andere weggebruikers, zodat we ongevallen kunnen voorkomen. Als we meer fietsers op de weg willen, dan wensen we ook dat ze zich zo veilig mogelijk kunnen verplaatsen.”

De campagne is vandaag gestart en zal zichtbaar zijn in Brussel en op BRUZZ tot 21 december. Speciaal voor de gelegenheid werd een playlist met de grootste oorwurmen aangemaakt op Spotify.

Contacteer ons
Over mortierbrigade

mortierbrigade
mortierbrigade sa/nv

Rue Waelhemstraat 77
1030 Brussels

Guldenspoorstraat 21
9000 Ghent